Vet omzetten in spieren. Kan dat?

Blog

Vet omzetten in spieren. Kan dat?

Gepost op 20-12-2014

Je kijkt in de spiegel en denkt: op zich kan er wel nog een beetje vet vanaf en een beetje spieren bij. Gewoon wat strakker worden. Als je dit niet bekend in de oren klinkt stop dan maar met lezen. Waarschijnlijk ben je helemaal tevreden met je huidige fysieke situatie. Herken je je wel enigszins in deze gedachte? Lees dan verder. Want vet omzetten in spieren, is dat mogelijk?

Spieren zwaarder dan vet?

Stel je voor dat dat kan, vet omzetten in spier. Wordt je dan niet zwaarder? Spieren zijn toch zwaarder dan vet? Dit zijn vragen die ik het hele jaar door krijg. Het is dus helemaal niet gek als jij ook nog met deze vraag rondloopt, er zijn velen met je :)

Het antwoord

Ik zal eerst antwoord geven op de vraag en dan vertellen hoe het zit. Dus…kan je vet omzetten in spieren? NEE. Dit is volkomen onmogelijk. Kan je een appel in een peer laten veranderen? Nee, dat kan ook niet. Vet is namelijk vet en spieren zijn spieren. Je kan spieren niet in vet laten veranderen en vet niet in spieren. Zo dat is eruit.

De aanpak voor het probleem

Wat je wel kan doen is het vetpercentage in je lichaam laten toe of afnemen. Ditzelfde geld voor de volume van je spieren. En wat moet je doen om vet verliezen? Je houden aan een gepersonaliseerd voedingsschema aangepast aan jouw smaak en leefsituatie (werk,sport,beweging naast het sporten) en regelmatig sporten en bewegen. De hoeveelheid energie die je verbrand zal meer moeten zijn dan de hoeveelheid energie die je je mond inschuift. Je spieren worden automatisch beter zichtbaar als je vet percentage daalt, ook als je weinig doet aan krachttraining. Wil je meer spieren kweken, sterker en fitter worden en een hogere verbranding krijgen in rust? Dan zal je gericht 3-4 keer aan krachttraining moeten doen voor optimaal resultaat.

Wel of geen verschil zichtbaar?

Maar spieren wegen toch meer dan vet? Een kilo spier weegt uiteraard net zoveel als een kilo vet. Een kilo is een kilo toch? Wel bevat een kilo vet meer volume dan een kilo spier. Als je dus een kilo vet verliest zal je dit sneller zien dan wanneer je een kilo spier aankomt. Qua volume is je lichaam meer afgenomen. Wist je trouwens dat je 7000 Kcal meer moet verbruiken dan je consumeert om een kilo vet te verliezen? Als je dus 14 dagen lang een negatief verschil van 500 Kcal per dag creëert ben je een kilo vet lichter.

Er strakker uitzien

Dus als je er strakker wilt uitzien dan bereik je dat het snelst door je vetpercentage omlaag te krijgen d.m.v. een gepersonaliseerd voedingsschema afgesteld op jouw behoeftes en gewoontes (het moet geen crash dieet zijn maar een verbeterde variant van wat je al eet). ” Abs are made in the kitchen” is de uitspraak die bevestigd dat 70-80% van hoe je eruit ziet wordt bepaald door je voeding en 20-30% door je workout routines. Veel plezier met het verliezen van vet en het winnen van spieren.