Afvallen en fitter worden met supplementen

Blog

Afvallen en fitter worden met supplementen

Gepost op 05-12-2014

Ik wil mij fitter voelen en meer weerstand hebben

Voel je  je wel eens lusteloos en vermoeid of ben je voor de zoveelste keer weer verkouden? Je probeert te sporten maar records breken en progressie boeken is een ver van je bed show? Voordat je allemaal potten met vitaminepillen gaat kopen is het eerst belangrijk om te weten wat de oorzaak van deze ellende is.

Als je meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamines en mineralen inneemt kan dit nadelig voor je uitpakken. Niet zomaar iets doen dus. Ook moeten de verhoudingen tussen de vitaminen en mineralen niet verstoord worden. Een goed voorbeeld is de wisselwerking tussen vitamine c en koper. Snoep je teveel van de vitamine c tabletten dan kan dit tot een koper tekort leiden.

Welke supplementen hebben dan direct invloed op je energiehuishouding? Bij een tekort aan B-vitamines en de antioxidanten vitamine C, vitamine E en betacaroteen onstaat vermoeidheid en gaat de weerstand omlaag. Even aanvullen dus.

Ik wil een lager lichaamsvetpercentage

Dit is een droom van velen van ons. Je kan sowieso al je voeding -en trainingsschema optimaliseren, dat helpt gegarandeerd. Maar ok, de weg der geleidelijkheid past niet in ieders agenda. Je wilt afslanken, en het liefst nog wat sneller ook. Dus je stapt een willekeurige drogisterij binnen en je ziet honderden producten die je binnen no time een droomlichaam verzekeren. Pure onzin! Houd liever je geld in je zakken en gebruik het voor gezonde voeding, een sport abbo of een leuk kado voor een dierbare.

Veel van deze producten drijven vocht af. Dit kan nadelig zijn voor je prestaties in de gym of tijdens de bootcamp. Daarnaast is het riskant voor je gezondheid en luid het advies: laat die troep staan. Er zijn ook stoffen waarvan wordt gezegd dat die je vetafbraak stimuleren: cafeine, chroom en l-carnetine. Alleen van cafeine is wetenschappelijk bewezen dat het vetafbraak stimuleert. Dat is het proberen dus waard.

Wel of geen supplementen

Supplementen zijn geen must als je via je voeding je dagelijkse hoeveelheid aan vitamines en mineralen binnenkrijgt. Bij een tekort kan een supplement je lichaam weer in balans brengen en bij specifieke doelen kan het ook een zetje in de rug geven. Gebruik dus nooit supplementen omdat de verpakking je prachtige beloftes doet of om je gezonde voeding en rust mee te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je huisarts en focus je vooral op gezonde voeding en regelmatig sporten.

Welke supplementen gebruik jij en waarom?