Koolhydraten eten en toch afvallen

Blog

Koolhydraten eten en toch afvallen

Gepost op 08-12-2014

Je wordt er mee doodgegooid in de dieet-wereld: een koolhydraat vrije filosofie om af te vallen. Denk maar aan het Atkins dieet. Want als je geen koolhydraten meer eet, of veel minder koolhydraten eet dan val je af. NOT! Als je minder eet dan je verbrandt, dan val je af! Ja zelfs als je heel ”dirty” eet of meer dan 50% van je dagelijkse voeding uit koolhydraten bestaat. Denk dus goed na voordat je met de kudde meeloopt en deze belangrijke macro nutriënt aan de kant schuift. Dit zijn namelijk maar enkele voordelen van het eten van koolhydraten.

1- VERBETER DE PRESTATIES VAN JE HERSENEN.

De brandstof van je hersenen is glucose, en glucose is een omzetting van koolhydraten. Uit onderzoek (Markus, C.R. Effects of carbohydrates on brain tryptophan availability and stress performance. Biol Psychol 2007; 76: 83-90) is gebleken dat koolhydraten de prestaties van je hersenen gunstig beïnvloeden. Dopamine is een neurotransmitter die je concentratie en motivatie beïnvloed en ervoor zorgt dat je hersenen streven naar bevrediging. Voeding die dopamine bevat zijn kip, haver en pure chocolade :)

2- ZE MAKEN JE GELUKKIGER.

Voeding heeft niet alleen effect op je lichamelijke gezondheid maar ook op je psychische. Hier wordt helaas veel minder aandacht aan besteed. Helaas lijden er elke dag mensen aan een depressie. Serotonine is een stof in de hersenen die wordt geassocieerd met je stemming, seksuele activiteit, eetlust, slaap en emotie. Tryptofaan speelt een belangrijke rol bij de productie van serotonine, en laat tryptofaan nou net in heel veel voedingsmiddelen zitten die koolhydraten bevatten. Enkele voorbeelden: banaan, melk, kikkererwten, en alweer chocolade :)

3- ZE GEVEN JE ENERGIE EN BELANGRIJKE VITAMINES.

Tuurlijk kan je lichaam ook energie halen uit eiwitten en vetten. Maar de nummer 1 energiebron die voor je lichaam bedoeld is zijn koolhydraten. Ze geven je lichaam energie en je spieren de kans om te groeien. Daarnaast leveren ze ook belangrijke vitamines zoals B (vrijmaken van energie in je lichaam) en C (verhoogt je weerstand o.a.). Voeding die je aan deze vitamines helpen zijn groente, fruit, rijst, melkproducten, aardappelen, graanproducten en vlees.